علل و خطرات خوابیدن با دهان باز
به گزارش آسمان تو، نمناک/مطالعه جدید در زمینه خوابیدن با دهان باز نشان می دهد که این اتفاق می تواند روی دندان های شما بیشتر از نوشابه های لیمویی تاثیر منفی بگذارد .زیرا جریان هوا به وسیله دهان، دهان را خشک می نماید و پلاک های محافظ و بزاق را که به طور طبیعی قادر به کشتن باکتری ها در دهان هستند، از بین می برد. تنفس به وسیله دهان بیشتر در شب به خاطر مسائلی همچون آلرژی،عظیم شدن لوزه ها، انسداد سینوس ها، گرفتگی عفونت و آپنه خواب رایج است.
خوابیدن با دهان باز :علل
معمول ترین علت، گرفتگی بینی است. زمانی که سرماخوردگی یا آلرژی دارید، نمی توانید به وسیله بینی نفس بکشید.
لوزه عظیم نیز می تواند مانع راه تنفسی گردد که تنفس دهان آسان ترین راه برای جذب اکسیژن کافی است. آسم و یا دیگر مسائل تنفسی نیز می تواند در تنفس دهان نقش داشته باشد. بنابراین، در حالی که با این بیماری یا علایم ناخوشایند روبرو می شوید، فرد باید به وسیله دهان تنفس بکشد.
دو دلیل دیگر که دهان فرد در طول خواب باز می ماند مکیدن شست و یا لکنت زبان مداوم است. مکیدن انگشت یک رفتار رایج در بچه ها است، اما وقتی این رفتار در دوران کودکی طولانی گردد، باعث می گردد دهان کودک در هنگام خواب و احتمالا از روی عادت باز بماند.
لکنت زبان، بیشتر فیزیولوژیکی است. لکنت زبان در اصل ارتباط شدید زبان به انتهای دهان است. این اتصال به تحرک کامل زبان اجازه نمی دهد و اغلب منجر به مسائل تغذیه با شیر مادر در نوزادان می گردد.
موقعیت زبان تاثیر زیادی بر تنفس دهان دارد و افرادی که لکنت زبان دارند نمی توانند شرایط زبان خود را به درستی کنترل نمایند ، این مسئله می تواند توسط یک جراحی سرپایی ساده درمان گردد.
آیا خوابیدن با دهان باز بد است؟
تنفس با دهان در شب می تواند باعث مسائل آپنه خواب گردد. آپنه خواب یک اختلال تنفسی است که به خستگی مزمن می انجامد. وقتی فردی مبتلا به آپنه خواب است،در واقع شب ها به وسیله دهان نفس می کشد و تا حدی آن ها را بیدار می نماید، حتی اگر متوجه مشکل خود نباشند.
افراد مبتلا به آپنه خواب در خواب کافی و با آرامش مشکل دارند. این کمبود خواب تمام فعالیت های روزمره و سلامت کلی را تحت تاثیر قرار می دهد. در بچه ها، این امر منجر به مسائل تمرکز در مدرسه و احتمالا عملکرد ضعیف می گردد.
عوارض جانبی خوابیدن با دهان باز :
به غیر از توجه به خواب کودک، چند مورد وجود دارد که می توانید به دنبال آن بگردید تا تعیین کنید که آیا کودک در شب نامناسب تنفس می نماید یا نه.
دهان خشک و لب های ترک خورده :
وقتی از بینی نفس می کشید، سوراخ های بینی هوا را به داخل می برند و آن را به دمای بدن تبدیل نموده و همچنین هوا را مرطوب می نماید تا گلو خشک نگردد. تنفس با دهان این کار را انجام نمی دهد در عوض هوای سرد و خشک را وارد ریه ها می نمایند. این باعث خشکی دهان و لبهای ترک خورده می گردد.
گرفتگی مزمن بینی :
اگر کودک در طول روز نمی تواند از بینی تنفس کند، قطعا در شب به وسیله دهان نفس می کشد.
تنفس بدبو :
دهان خشک بیشتر مستعد عفونت و باکتری ها است و باعث تنفس بد بو می گردد.
دندان گرازی :
تنفس به وسیله دهان ، رشد فک بالایی را افزایش می دهد. دندان های گرازی ممکن است نشان دهنده تنفس مداوم و مزمن تنفس با دهان باشد.
عدم توجه به مدرسه یا خستگی پس از خوابیدن در تمام طول شب:
این مسئله می تواند نشان دهنده کیفیت خواب کم کودک به خاطر مسائل تنفسی ضعیف باشد.
بد شکلی:
در حالی که سر، جمجمه و فک رو به رشد هستند، با الگوهای تنفس ما سازگار می شوند. تنفس به وسیله دهان می تواند بر سقف دهان و صندلی دندان و روی لب ها، زبان و ذائقه تاثیر بگذارد. ویژگی های معمول صورت این افراد که به وسیله دهان نفس می کشند، چهره باریک ، فشردگی دندان ها، مجاری تنفسی تنگ شده، سوراخ بینی عظیمتر و لبان خشک تر است.
قورت دادن غیر عادی:
تنفس به وسیله دهان به بلعیدن غیر عادی مرتبط است ،چون وقتی دهان شما خشک می گردد احتمالا به جای اینکه دهان را ببندید، زبان را به جلو فشار می دهید تا قورت دهید . در بلعیدن نرمال، زبان به سقف دهان فشار می آورد و امواجی را ایجاد می نماید که غذا را به معده و شکم می فرستد. با این حال تنفس با دهان باعث می گردد هوای بسیار بیشتری را قورت دهید که می تواند بر برگشت معده تاثیر بگذارد.
پوسیدگی دندان:
بزاق دهان وظایف بسیارمهمی دارد، دهان را تمیز و هر گونه اسیدهای ناخواسته را پاک و از مینای دندان محافظت می نماید. هنگامی که دهان بزاق کمتری به خاطر تنفس با دهان ترشح می نماید، pH پلاک میکروبی پایین می آید که تعداد باکتری های ناخواسته را افزایش می دهد. این مقدار زیاد خطر پوسیدگی دندان را افزایش می دهد که در بدترین حالت ممکن است منجر به از دست دادن دندان گردد.
چگونه می توانید به توقف تنفس با دهان یاری کنید ؟ چندین ابزار ساده وجود دارد که ایمن و آسان هستند.
1. دقت کنید که کودک در طول روز از بینی نفس می کشد :
برخی اوقات عادت تنفس با دهان می تواند در طول روز اتفاق بیفتند. بنابراین اگر در حال تماشای تلویزیون یا خواندن یک کتاب ، دهانشان باز است، به آرامی به آن ها یادآوری کنید که آن را ببندند.
2. شرایط بدنی خوب می تواند به تنفس صحیح نیز یاری کند:
لم دادن باعث می گردد که صورت به طور غیر طبیعی جلو بزند و همچنین می تواند نشانه تنفس دهانی باشد. از کودک خود بخواهید که راست بایستد یا بنشیند.
3.دقت کنید که کودک راه های تنفسی تمیزی داشته باشد:
گرفتگی بینی شایع ترین دلیل تنفس با دهان باز است. اگر کودک بیمار است، شب ها چند بالش زیر سر او قراردهید تا راه تنفسی او باز گردد.
اگر جز افرادی هستید که با دهان باز نفس می کشید چه کار باید انجام دهید؟
نکته اصلی این است که اگر در درجه اول با دهان خود نفس می کشید، به پزشک مراجعه کنید تا بدانید آیا علت می تواند تغییر کند یا خیر.آلرژی و انسداد آناتومیک را می توان با عمل درمان کرد. برای باز ماندن دهان شبانه، اگر چاقی موجب انسداد باشد کاهش وزن مفید است.
منبع: همگردی