رابطه رعایت نکردن بهداشت قاعدگی با یک بیماری خطرناک
به گزارش آسمان تو، سندروم شوک سمی بیماری است که در اثر عفونت باکتریایی رخ می دهد و با علایمی، چون تب، مسائل گوارشی، التهاب کبدی و... همراه است. به تازگی توئیتی درباره یک بیماری که ممکن است با رعایت نکردن بهداشت در دوران قاعدگی رخ دهد، در فضای مجازی بسیار بازنشر شده است.
یک کاربر در این توئیت نوشته به تازگی متوجه شده اگر نوار بهداشتی یا تامپون خود را در زمان مناسب تعویض نکنید، ممکن است دچار بیماری شوید که مجبور باشید دو پای خود را قطع کنید. در این رشته توئیت از این بیماری به نام سندروم شوک سمی یاد شده است. در ادامه به آنالیز این بیماری و عوارض درست و غلطش خواهیم پرداخت.
سندروم شوک سمی چیست؟
سندروم شوک سمی (TSS) یک شرایط پزشکی نادر، اما جدی ناشی از یک عفونت باکتریایی است. این سندروم وقتی ایجاد می گردد که باکتری استافیلوکوکوس اورئوس وارد جریان خون می گردد و سمومی را فراوری می نماید. در بعضی از بیماران این باکتری ها به وسیله بریدگی پوست مانند زخم یا سوراخ وارد بدن می شوند.
موارد دیگر مربوط به استفاده از تامپون هاست. بااین حال، گاهی اوقات شوک سمی پس از یک آسیب نسبتاً خفیف، مانند خون ریزی، کبودی یا کشیدگی عضلانی ایجاد می گردد، یا ممکن است که هیچ علت مشخصی نداشته باشد.
پای باکتری ها در میان است
عفونت معمولاً وقتی اتقاق می افتد که باکتری به وسیله منفذی در پوست مانند یک برش، زخم یا جراحت های دیگر وارد بدن گردد. در حالی که باکتری استافیلوکوکوس اورئوس می تواند به سندروم شوک سمی منجر گردد، نمی توان آن را تنها علت دانست. باکتری دیگری به نام استرپتوکوک پیوژنز (GAS) هم می تواند عامل TSS باشد. این سندروم گاهی اوقات، سندروم شوک سمی استرپتوکوک یا شوک شبه سمی (TSLS) نامیده می گردد. این باکتری می تواند به وسیله زخم پوستی یا باکتری رشد یافته در گلو وارد بدن گردد و در بافت های عمیق و جریان خون پخش و به مرور زمان می تواند به TSS منجر گردد.
علایم
1- تب کردن یا بالا رفتن دمای بدن (تا 38.9)
2- کاهش فشار خون به کمتر از 9،
3- ضایعات پوستی پراکنده و خشک و پوسته پوسته شدن
4- مسائل گوارشی (اسهال، استفراغ)
5- مسائل عضلانی مثل درد شدید عضلانی و بالا رفتن کراتین فسفوکیناز به 2 برابر نرمال
6- پایین آمدن پلاکت های خونی
7- التهاب کبدی
8- درگیر شدن سیستم عصبی با علایمی مثل گیجی، سردرگمی و کاهش هوشیاری
9- منفی شدن نتایج آزمایش مربوط به بیماری های لیتوسپیروز، سرخک، ریکتزیا
10- کم خون شدن غشای مخاطی مثل دهان، واژن و...
ارتباط قاعدگی و سندروم شوک سمی
این بیماری فقط مختص خانم ها نیست و همه افراد خطر ابتلا به آن را دارند (این باکتری ها از راه زخم ها هم وارد بدن می شوند)، اما خانم هایی که از تامپون یا کاپ قاعدگی استفاده می نمایند، اگر به بهداشت خود توجه ننمایند، در معرض خطر بیشتر خواهند بود. دانشمندان مطمئن نیستند که چرا استفاده از کاپ قاعدگی گاهی به ابتلا به این بیماری منجر می گردد. بعضی بر این باورند که کاپ قاعدگی و تامپون اگر به مدت طولانی در محل قرار بگیرد، باکتری را به خود جذب می نماید. بعلاوه ممکن است که الیاف کاپ قاعدگی جداره داخلی واژن را بخراشد و منافذی ایجاد کند که باکتری ها از آن ها وارد جریان خون شوند.
چگونه پیشگیری کنیم؟
اگر به خوبی بهداشت قاعدگی را رعایت کنید، نیازی نیست نگران سندروم شوک سمی باشید. هنگام استفاده از تامپون و کاپ قاعدگی به زمان طلایی مصرف آن توجه کنید.
کاپ قاعدگی را هر 8 ساعت تخلیه کنید.
(طبق نظر FDA آمریکا، این زمان می تواند تا 10 ساعت هم ادامه پیدا کند، اما بهتر است هر 8 ساعت انجام گردد) ضمناً تامپون ها را بهتر است هر 4 تا 6 ساعت تعویض کنید.
ضمناً بهتر است از تامپون هایی که جاذبه خیلی بالایی دارند استفاده نکنید.
منبع: روزنامه خراسان
منبع: فرارو