امیدوارم تهران نماد فلسفه و تفکر شود
به گزارش آسمان تو، عبدالجبار کاکایی در شب شعر تهران گفت: پایتخت های اروپایی نماد فلسفه و تفکر هستند و امیدواریم روزی تهران هم اینگونه باشد.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، همزمان با ایام هفته تهران، شب شعر تهران در خانه شعر و ادبیات برگزار شد. این نشست با حضور شاعرانی چون عبدالجبار کاکایی، غزل تاجبخش، علیرضا لبش، امید صباغ نو، علیرضا آذر، مهدی ایوبی، سعید کریمی، لیلا کردبچه، سینا بهمنش، مریم آرام و علاقه مندان به شعر و ادبیات با اجرای صابر قدیمی برگزار شد.
محمدمهدی رضازاده، رئیس جوان خانه شعر و ادبیات نخستین نفری بود که با دعوت صابر قدیمی شاعر طنزپرداز و مجری برنامه پشت تریبون قرار گرفت؛ او از تهران گفت و شکل گیری جریان های ادبی در تهران و اینکه چگونه پایتخت ایران با دربرگرفتن اقوام مختلف نشانی از وحدت ایرانیان حول زبان فارسی است و امروز مکتب تهران یگانه مکتب پیشتاز در ترویج و توسعه ادبیات فارسی است.
سعید کریمی میهمان بعدی بود؛ او از شاعران و ترانه سرایان و مولف کتاب مبانی ترانه سرایی است که از موسیقی تهران و ترانه های تهران قدیم گفت. سعید کریمی در ادامه بیان نمود: تهران از دو منظر در تاریخ موسیقی مهم است. تهران و تبریز و مکتب آوازی تهران دارای اهمیت فراوانی هستند؛ اما تهران ثقل این اتفاق است. در دوره قاجار در دربار ناصری تصنیف های رسمی شکل گرفت و نوعی از تصنیف های خیابانی نیز وجود داشت که در اعتراض به مسائل کشوری بود که به نوعی با موسیقی پاپ کاملاً ایرانی شناخته شد. موسیقی تخت حوضی و نمایش های خیابانی هم از دیگر نمونه های موسیقی بودند.
بعد از سعید کریمی، گروه موسیقی به سرپرستی علیرضا امینی، سه قطعه از جمله غزل خوانی به سبک تهران قدیم را با ساز سنتور و تار به اجرا درآورد که حال و هوای تهران مشروطه را تداعی می کرد.
در ادامه لیلا کردبچه، مهدی ایوبی، امید صباغ نو، سینا بهمنش و مریم آرام نیز شعرهای خود را برای حضار خواندند.
علیرضا آذر، دیگر شاعر حاضر در نشست درباره خانه شعر گفت: سال هاست به شب شعر نرفته ام ولی خانه شعر برایم آنقدر کشش داشته که باعث شد پس از مدت ها در محفلی این چنینی شعری بخوانم.
علیرضا لبش شاعر طنزپرداز نیز در این نشست در خصوص تهران قدیم و شعر طنز بیان نمود: در تهران قدیم با دو مقوله روبه رو بودیم. یکی شعر طنز و دیگری فکاهه. فکاهه بیشتر بود و عام تر در موضوعاتی که مردم با آن درگیر بودند. مثل کوپنی کردن اجناس، گرانی و در کل معضلات اجتماعی.
این شاعر ادامه داد: نکته دیگر، این است که اشعار طنز گاهی بسیار خنده دار هستند؛ اما برخی از آنها تاریخ مصرف دارند و از سطح اندیشگی بالاتر نمی رود. مثلاً شعر ای مرز پر گهر فروغ فرخزاد درخصوص زیست شعری در تهران صحبت می کند یا شعر من بچه جوادیه ام عمران صلاحی به مبحث اختلاف طبقاتی پرداخته و جنوب شهر تهران را بسیار دقیق بررسی کرده است.
عبدالجبار کاکایی دیگر شاعر حاضر در این شب شعر بود، کاکائی در خصوص پیشنه انجمن ها ادبی تهران گفت: انجمن های ادبی از دیرباز وجود داشتند و حتی فتحعلی خان صبا انجمن های ادبی را در خانه خود برگزار می کرده است. انجمن های ادبی مکانی است که در آن ذهن ها و سلیقه ها صیقل داده می شوند. در جهان امروز انجمن های ادبی پناهگاه شاعران است.
وی اضافه کرد: مشفق کاشانی و مهرداد اوستا از شاعران و نویسندگان مهم معاصر، پرورش یافته انجمن های ادبی تهران بودند و در این شهر پرورش یافتند. پایتخت های اروپایی نماد فلسفه و تفکر هستند و امیدواریم روزی تهران هم اینگونه باشد.
در این شب شعر از علیرضا طبائی، شاعر، ترانه سرا، روزنامه نگار و منتقد ادبی تقدیر شد. طبائی گرچه متولد شیراز است اما تهران را شهر خود می داند و ضمن خواندن غزلیاتی با اشاره به سابقه مطبوعات و داستان نویسی در مطبوعات ایران گفت. غزل تاجبخش نفر دیگری بود که مورد تجلیل قرار گرفت. تاجبخش که خود شاعر و غزل سراست و قدیمی ترین محفل ادبی پایتخت را در خانه خود دارد، بیان نمود: از 38 سال پیش انجمن غزل در خانه ما برگزار می شود و شاعران بسیاری هم پرورش داده است. بسیاری از شاعران امروز که استاد هستند و جلسه برگزار می کنند، از دانش آموختگان ما بودند. ما از مهر ماه سال 1360 در تهران شروع به کار کردیم.
وی در پایان گفت: هرچند که این خانه از نظر خشت و گل کوچک است اما شاعران بسیاری به آن جلال و جبروت بخشیده اند. ضیاء الدین سجادی، حسین منزوی، محمدعلی سپانلو، مشفق کاشانی، ابوالقاسم حالت، حمید عاملی، سیمین بهبهانی و سید علی صالحی از جمله افرادی هستند که در این انجمن حضور داشته اند.
منبع: همشهری آنلاین