اروپایی ها نمی خواهند مکانیسم ماشه را فعال نمایند

به گزارش آسمان تو، مارک فیتزپاتریک، معاون پیشین وزارت خارجه آمریکا معتقد است سه کشور اروپایی نمی خواهند مکانیسم حل اختلافات را راه اندازی نمایند.

اروپایی ها نمی خواهند مکانیسم ماشه را فعال نمایند

برای دیدن شاهکارهای تاریخ اروپا با تور ایتالیا همراه شوید.

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، مارک فیتزپاتریک، معاون پیشین وزارت خارجه آمریکا معتقد است سه کشور اروپایی نمی خواهند مکانیسم حل اختلافات را راه اندازی نمایندمارک فیتزپاتریک، مدیر اجرایی اندیشکده انستیتو بین المللی مطالعات استراتژیک (IISS) در آمریکاست. او مسئولیت نمایندگی این اندیشکده در نیمکره غربی را برعهده دارد و همزمان مدیر برنامه عدم اشاعه و سیاست های هسته ای این اندیشکده است.او از سال 2005 به عضویت اندیشکده انستیتو بین المللی مطالعات استراتژیک درآمده است. پیش از آن، فیتزپاتریک 26 سال به عنوان دیپلمات در وزارت خارجه آمریکا خدمت نموده بود. در طول این سال ها او در دفاتر نمایندگی آمریکا در سئول، توکیو، ولینگتون، وین و همچنین به عنوان دستیار موقت وزیر امور خارجه در امور عدم اشاعه، خدمت و این سوابق دیپلماتیک، او را به یکی از کارشناسان برجسته آمریکایی در حوزه خلع سلاح هسته ای و عدم اشاعه تبدیل نموده است. مارک فیتزپاتریک کتاب های متعددی در زمینه خلع سلاح هسته ای و عدم اشاعه منتشر نموده است. کتاب قدرت های هسته ای پنهان آسیا: ژاپن، کره جنوبی و تایوان، فائق آمدن بر خطرات هسته ای پاکستان و بحران هسته ای ایران: اجتناب از بدترین سناریوها بین سال های 2008 تا 2016 توسط او در خصوص مسائل خلع سلاح هسته ای نوشته شده است.در مصاحبه ای اختصاصی با مارک فیتزپاتریک به احتمال ارجاع کشورهای اروپایی به مکانیسم ماشه پرداخته شده که مشروح آن را در ادامه می خوانید .

خبرگزاری رویترز به نقل از 6 دیپلمات غربی گزارش داد که کشورهای اروپایی باقی مانده در توافق هسته ای ایران، احتمالا مکانیسم حل و فصل اختلافات در برجام را در ماه ژانویه 2020 فعال می نمایند. بر این اساس، احتمالا اروپایی ها با هدف به عقب بازگرداندن گام های کاهش تعهدات برجامی ایران، مکانیسم مزبور را فعال می نمایند، اما برای احیای تحریم های سازمان ملل علیه ایران که باعث فروپاشی کامل برجام می گردد، عجله نمی نمایند. این کشورها با کلیات شروع این فرآیند موافقند اما همچنان منتظر هستند ببینند آخرین گام های برجامی ایران تا چه میزان چشمگیر خواهد بود. آیا کشورهای اروپایی این مکانیسم را فعال خواهند کرد؟

سه کشور اروپایی نمی خواهند مکانیسم حل اختلافات را راه اندازی نمایند. امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، هنوز امیدوار است که بتواند راه حلی برای گفت وگوهای حسن روحانی و ترامپ که در سپتامبر انجام نشد، پیدا کند. اما اگر ایران بیش از این تعهدات برجامی خود را کاهش دهد، اروپایی ها هم احساس خواهند کرد که آنها نیز چاره ای جز اجرا و عملی کردن مکانیسم ندارند .

طرف های اروپایی برجام، مکانیسم حل اختلافات برجام را در سال آینده میلادی فعال می نمایند اما فورا به شورای امنیت نمی فرایند. آیا این اقدام زمینه ای برای فعال کردن مکانیسم ماشه خواهد بود؟

فعال کردن مکانیسم حل اختلافات بدون ارجاع اتوماتیک به شورای امنیت سازمان ملل، روشی است تا به تحریم های شورای امنیت منجر نگردد. اما زمانی که مشاجرات به کمیسیون مشترک ارجاع داده می گردد، این موضوع به صورت اتوماتیک و پس از 35 روز می تواند به سازمان ملل ارجاع داده گردد، مگر اینکه ایران دلایل خوب و قانع نماینده ای را برای عدم ارجاع به سازمان ملل مطرح کند .

سه منبع دیپلماتیک به رویترز گفته اند که سه کشور اروپایی مخصوصا فرانسه، در حال لابی کردن با چین و روسیه هستند تا آنها را مجاب نمایند در جمع پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل، اتحاد داشته باشند اما مسکو و پکن هنوز می گویند که مخالف شروع فرآیند حل اختلاف هستند. آیا چین و روسیه متقاعد خواهند شد؟

مواضع هماهنگ میان سه کشور اروپایی و روسیه و چین در برجام امیدوارنماینده است، اما این شرایط برای عملی و اجرایی کردن مکانیسم کافی نیست. از طرف دیگر این جای شک و تردید است که روسیه و چین بخواهند به سمت عملی کردن مکانیسم بفرایند .

فرض کنیم طرف اروپایی تحریم ها را دوباره برقرار سازد بدون اینکه پفراینده ایران به شورای امنیت برود. در این صورت معنای برجام برای ایران چه خواهد بود (برجامی که در عمل با خروج آمریکا و احیای تحریم ها علیه ایران مرده است)؟

مکانیسم حل اختلافات بخشی از برجام است، لذا نمی توانیم راه اندازی این مکانیسم را به معنای انتها توافق عنوان کنیم. امیدوارم که برجام زنده نگه داشته گردد .

ایران اعلام نموده اگر اروپا همچنان به انجام تعهدات خود پایبند نباشد، گام پنجم کاهش تعهدات برجامی خود را خواهد برداشت. آیا تصور می کنید اروپا به تعهدات خود در برجام عمل خواهد نمود؟ آنها هنوز بعد از گذشت زمان زیادی اینستکس را عملیاتی ننموده اند.

ایران درک خیلی اغراق آمیز و زیادی از تعهدات کشورهای اروپایی در برجام دارد. در هیچ جای توافق نیز گفته نشده که دولت های اروپایی باید به شرکت ها برای انجام تجارت با ایران فشار وارد نمایند.کشورهای اروپایی با راه اندازی اینستکس که به تازگی نیز چند کشور اروپایی دیگر به آن پیوستند، تجارت با ایران را تشویق می نمایند. اگرچه عملیاتی شدن اینستکس بیش از حد انتظار زمان بر شده است، اما جای هیچ شک و تردیدی نسبت به نیات و اهداف مثبت کشورهای اروپایی نیست .

منبع:فرهیختگان

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 14 بهمن 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: asemaneto.ir شناسه مطلب: 772

به "اروپایی ها نمی خواهند مکانیسم ماشه را فعال نمایند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اروپایی ها نمی خواهند مکانیسم ماشه را فعال نمایند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید