قلعه 2 هزار ساله بداف و فراموشی روستای هدف گردشگری

به گزارش آسمان تو، خبرنگاران ـ گروه استان ها: قلعه دو هزار ساله بداف به عنوان یکی از آثار تاریخی و ارزشمند روستای هدف گردشگری این روزها شرایط سختی را سپری می نماید و به نظر می رسد با روندی که در خصوص بسیاری از آثار تاریخی در پیش گرفته شده، به درد بی درمان تخریب و بی توجهی مبتلا شده باشد.

قلعه 2 هزار ساله بداف و فراموشی روستای هدف گردشگری

در حالی که کشورهای مختلف کوشش می نمایند با حفظ و بهره گیری از میراث گذشتگان خود و حتی در مواردی کوشش برای استفاده از آثار جعلی، آداب و رسوم کهن خود را حفظ نمایند، در کشور ما به اثری که به گواه تاریخ، حداقل دو هزار سال از قدمت آنها می گذرد، بی توجهی می گردد.

در کشورهای مختلف همچنین کوشش شده از جاذبه های گردشگری برای ایجاد اشتغال و جذب گردشگران داخلی و خارجی بهره ببرند اما این ظرفیت در کشور ما به ویژه در مناطقی نظیر ابرکوه مغفول مانده و این در حالی رخ می دهد که بسیاری از این روستاها، هدف گردشگری شناخته شده اند.

بر اساس آمارهای موجود، ایران با وجودی که رتبه دهم از لحاظ تعداد جاذبه های گردشگری دنیا را به خود اختصاص داده است، هنوز نتوانسته صندلی خود را در جهت جذب گردشگر به دست بیاورد.

14 شهر کشور در زمره مناطق نمونه گردشگری

عنوان هایی همچون شهرهای نمونه گردشگری که 14 شهر کشور را در زیر پوشش گرفته و شهر ابرکوه در استان یزد نیز یکی از آنها است و روستای هدف گردشگری که روستای بداف بخش بهمن ابرکوه یکی از آنها به شمار می رود، هنوز نتوانسته دردی از دردهای این شهرها و روستاها را در حیطه استفاده از این جاذبه های گردشگری کشور دوا کند.

معرفی بسیاری از جاذبه ها شاید بتواند یاری کوچکی برای رسیدن روستاها و شهرهای هدف گردشگری به صندلی واقعی آنها باشد بر این اساس سفر خبرنگاران به روستای بداف به عنوان یکی از روستاهای گردشگری، با این هدف انجام شده است.

در سفر به روستای بداف بخش بهمن ابرکوه به عنوان پر جمعیت ترین روستای این بخش، قلعه ای به چشم می خورد که بعد از دو هزار سال، همچنان پابرجا ایستاده و به جز یک نام در فضای مجازی، تا به امروز هیچ مطلبی در خصوص آن به رشته تحریر در نیامده و این گزارش اولین نوشتار در خصوص این قلعه تاریخی است.

قلعه ساسانیان در سکوت روزگار می گذراند

این قلعه تابلوی ثبتی میراث فرهنگی را بر پیشانی خود دارد که بر اساس اطلاعات مندرج در آن، قلعه دو هزار ساله بداف اثری بر جای مانده از دوران ساسانیان و یکی از چند اثر به جای مانده از آن دوران در سطح کشور است.

این بنا از مهمترین آثار تاریخی ابرکوه به شمار می رود که شاید کمتر در بازدید از آن بتوان به این مهم پی برد زیرا رسیدگی هایی که به این بنا شده، به هیچ وجه در خور آن نیست و با توجه به ارزش بنا، انتظار بیشتری از شرایط ظاهری آن وجود دارد.

این قلعه با پلانی بیضوی با خشت خام و گل در محلی که دو تا سه متر گود است و به نظر می رسد که دورتادور آن خندقی به منظور ایمنی و حفاظت بیشتر از ساکنان قلعه حفر شده، احداث شده است.

سردر ورودی این محل با تزئینات خشتی تزئین شده و عمارت های داخلی که در واقع خانه های مسکونی بوده اند، پس از گذشت سالها تقریباً در ظاهر سالم مانده اند اگرچه نمود ویرانی را در بسیاری از این خانه ها می توان مشاهده کرد.

رئیس شورای اسلامی روستای بداف در مصاحبه با خبرنگاران در خصوص این قلعه گفت: روستای بداف بافت قدیمی زیبا و بناهای تاریخی ارزشمندی دارد که یکی از آنها قلعه مربوط به دوره ساسانیان است.

قلعه ای که تا 50 سال پیش مسکونی بود

محمدحسین مهرزاد اضافه نمود: به این قلعه هیچ گونه رسیدگی نمی گردد و این بی توجهی ها قلعه را تا مرز تخریب پیش برده و تنها کاری که در این محل انجام شده، کاهگل کردن قسمتی از بنا است.

این عضو شورای روستای بداف در خصوص سابقه سکونت در این قلعه نیز اعلام کرد: افرادی با 60 سال سن، نحوه زندگی در این روستا را به یاد دارند و می گویند حدود 50 سال پیش این قلعه مسکونی بوده است.

اطراف قلعه 2 هزار ساله به محلی برای جمع آوری نخاله های ساختمانی تبدیل شده است

وی اعلام نمود: در حال حاضر اطراف این قلعه به محلی برای تجمع نخاله های ساختمانی تبدیل شده و قلعه نیز رو به تخریب است و این در حالی است که مردم آماده همکاری با دستگاه های اجرایی برای ساماندهی این بنای ارزشمند هستند.

مهرزاد در خصوص ضرورت های توجه به این اثر ارزشمند تاریخی می گوید: در حال حاضر احتیاج است که با فوریت، برای نگهداری از این بنا برنامه ریزی گردد.

روستای هدف گردشگری در غربت

روستای بداف به عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری امروز در حالی روزگار سختی خود را سپری می نماید که هیچ نشانی از امتیازی که در نام، به آن داده اند در آن هویدا نیست و این شرایط به معنای آن است که در واقع هیچ هدفی برای آینده این روستا به عنوان روستای هدف گردشگری وجود ندارد و هیچ برنامه ریزی برای تحقق این نام و عنوان صورت نگرفته است.

قرار بود با تعیین کردن روستاهای هدف گردشگری و معرفی آنها در رسانه ها، صنعت گرﺩﺷﮕﺮﯼ ﺩﺭ ﺭﻭﺳﺘﺎﻫﺎﯾﯽ ﮐﻪ ﺩﺍﺭﺍﯼ پتانسیل های تاریخی، فرهنگی و طبیعی هستند توسعه داده گردد و مردم نیز در این کار مشارکت داشته باشند اما در شهرستان ابرکوه که چند روستای هدف گردشگری دارد، نشانی از این برنامه ریزی ها وجود ندارد و نمونه شاخص آن نیز روستای بداف و اثر شاخص و تاریخی دو هزار ساله آن است.

حال سئوال این است که طرح معرفی روستاهای هدف گردشگری به چه سرانجامی رسیده و آیا روستایی مانند بداف که حداقل دارای یک درخت کهنسال ارزشمند با دو هزار سال عمر و قلعه ای با همین میزان عمر است، در این طرح چه صندلیی دارد؟

این آثار تاریخی و ارزشمند برای بسیاری از گردشگران جذاب و دیدنی است و حاضرند برای تماشای آنها هزینه نمایند اما متاسفانه عزمی برای راه اندازی صنعت گردشگری در این روستاها وجود ندارد.

علاوه بر قلعه تاریخی و درخت کهنسالی که اکنون در شرایط نامساعدی قرار دارند، بداف جاذبه های بسیار دیگری دارد که در صورت پرداختن به آن توسط مردم، مسئولان و رسانه ها، می توان نام بداف را به روستای هدف گردشگری نزدیک تر کرد.

بداف از روستاهای دهستان مهرآباد بخش بهمن ابرکوه در استان یزد است که بر اساس سرشماری سال 85، بیش از 266 خانوار با 978 نفر جمعیت در آن ساکن هستند که این روستا در واقع پرجمعیت ترین روستای شهرستان ابرکوه است.

عکس و گزارش: رحیم میرعظیم

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 9 اسفند 1398 بروزرسانی: 3 فروردین 1404 گردآورنده: asemaneto.ir شناسه مطلب: 844

به "قلعه 2 هزار ساله بداف و فراموشی روستای هدف گردشگری" امتیاز دهید

1 کاربر به "قلعه 2 هزار ساله بداف و فراموشی روستای هدف گردشگری" امتیاز داده است | 5 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قلعه 2 هزار ساله بداف و فراموشی روستای هدف گردشگری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید