همه چیز درباره ارتودنسی
به گزارش آسمان تو، ارتودنسی برای صاف و مرتب کردن دندان ها و بعلاوه بهبود ظاهر وسلامت دندان ها و لثه ها انجام می گردد که روش های درمان مختلفی دارد.
پوسیدگی دندانها
مسائل لثه ای
خوب جویده نشدن دندانها و مسائل گوارشی
سردرد
مسائل TMJ
احساس درد درگردن، شانه و پشت
بعلاوه دندان های کج و نامرتب به زیبایی ظاهر شخص آسیب می زند.
مزایای استفاده از درمان ارتودنسی عبارتند از:
دهان سالم
ظاهر لذت بخش
دندانهایی که احتمالا طول عمر بیشتری دارند.
متخصص درمان در این زمینه به نام ارتودنتیست شناخته می شود.
چگونه متوجه می شوید که به ارتودنسی احتیاج دارید؟فقط دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی می تواند معین کند که آیا شما می توانید از ارتودنسی بهره ببرید یا خیر. به یاری ابزارهای تشخیصی که شامل یک تاریخچه کامل پزشکی و دندانپزشکی هستند، یک معاینه بالینی، مدل های گچ دندان هایتان و تصویر برداری اختصاصی، یک پزشک ارتودنتیست می تواند تصمیم بگیرد آیا ارتودنسی احتیاج دارید یا خیر. و این ارتودنتیست است که می تواند طرح درمانی صحیحی برای رفع مشکل دندان ها پیشنهاد دهد.
اگر به یکی از شرایط های زیر دچار هستید ممکن است نامزد انجام ارتودنسی باشید.
Overbite، زمانی که دندانهای فوقانی هم پوشانی عمودی زیادی بر روی دندانهای ردیف پایین دارند.
Underbite، به ظاهر بولداگ معروف است که در آن دندان های ردیف پایین خیلی جلوتر از دندان های فوقانی قرار می گیرد و ردیف بالا بیش از حد عقب هستند.
Crossbite، هنگام جویدن دندانهای بالا از بعد عرضی به درستی بر روی دندانهای پایین قرار نمی گیرند
Open bite، یا باز بودن بین دو فک در ناحیه جلو عقب یا کناره ها
Misplaced midline یا خط میانی نابجا - هنگامی که خط میانی دندان های فوقانی با خط میانی دندان های پایینی در یک راستا قرار نمی گیرند.
Spacing یا فاصله، فضاهای بین دندان ها که ممکن است بر اثر از دست دادن یک دندان یا حتی رشد ناقص یا عدم رشد یک دندان به وجود بیاید.
Crowding یا شلوغی دندان، زمانی که تعداد زیادی دندان (بیشتر از حد نرمال) در یک ردیف دندانی قرار می گیرند. این شرایط منجر به روی هم افتادن دندانها می شود. 1
زمان آغاز ارتودنسی دنداناگرچه درمان به روش ارتودنسی در هر سنی می تواند به طور مؤثری انجام شود اما معاینه و ارزیابی های لازم برای این روش باید در حدود سن 7 سالگی انجام شود. هر چقدر روش ارتودنسی زودتر و در سنین پایین تری انجام گیرد، مشکل مربوطه سریع تر حل خواهد شد و احتمال پیروز بودن درمان بیشتر خواهد بود.
در حال حاضر روش های درمانی مدت داری برای بیماران واقع در سنین 7 تا 11 سال وجود دارد که می تواند آثار و فواید چشمگیری را برای این افراد، به ویژه در صورتی که ناهنجاری های فک وجود دارد، در پی داشته باشد. استفاده از این روش ها می تواند در جلوگیری از بروز بعضی از بیماری های دهان و دندان و یا تشدید این بیماری ها نیز تأثیر زیادی داشته باشد. درمان این گونه از مسائل و ناهنجاری های دهان و دندان در بچه هایی که هنوز در سن رشد هستند، به ما امکان می دهد تا بهتر بتوانیم به نتایج مورد نظر خود دست پیدا کنیم. در واقع دستیابی به اغلب این نتایج در بزرگسالانی که استخوان های صورت و فک آنها به طور کامل رشد پیدا نموده است، ممکن است به سادگی امکانپذیر نباشد. علاوه بر آن، درمان زودهنگام در بچه ها می تواند موجب ساده تر شدن درمان های دیگر در آینده و یا اصلاً رفع احتیاج به چنین درمان هایی شود.
انواع روش های ارتودنسی دندان ارتودنسی یکی از عرصه های کاربرد تکنولوژی های پیشرفته به شمار می آید که توانسته است راهکارهای جامع و متعددی برای درمان ناهنجاری های دهان و دندان و مسائل زیبایی ارائه کند.
هنگامی که یک عارضه دهان و دندان یا زیبایی در یک بیمار تشخیص داده شد، روش های ارتودنسی متعددی برای درمان آن وجود دارد. هزینه بسته به اندازه مشکل و نوع نیز فرق دارد.
در ادامه مروری بر بعضی از رایج ترین روش ها خواهیم داشت:
ارتودنسی با بریس های ثابتدر این روش یک پایه فلزی یا سرامیکی به هر یک از دندان ها متصل می شود و سپس یک سیم دندانی از هر یک از این پایه ها عبور داده می شود. متخصص ارتودنسی می تواند با تنظیم شرایط این سیم در فواصل زمانی منظم، دندان هایی که مشکل دارند را به تدریج به حالت مرتب و صاف در بیاورد. هنگامی که نتایج مورد نظر با استفاده از مزایای ارتودنسی ثابت به دست آمد، بریس های ثابت به طور کامل برداشته می شوند. قیمت ارتودنسی ثابت نیز مانند دیگر روش های ارتودنسی به پیچیدگی مشکل، نوع وسایل مورد استفاده و مدت زمان درمان بستگی دارد. بعلاوه قیمت ارتودنسی ثابت از منطقه به منطقه دیگر نیز فرق دارد.
ارتودنسی با لوازم متحرکانواع زیادی از آلات و لوازم متحرک وجود دارد که به طور رایج در ارتودنسی مورد استفاده قرار می گیرد و از آن جمله می توان به بریس متحرک دندان، هدگیرهایی که مشکل انحراف فک را تصحیح می نمایند، ریتینرهای هاولی که برای اصلاح شرایط دندان ها و حتی شکل استخوان فک استفاده می شوند و ماسک های صورت که برای رفع کردن مشکل جلو بودن فک پایین به کار می فرایند، اشاره نمود. قیمت ارتودنسی متحرک برای هر بیمار متفاوت با دیگری است، چون تعرفه درمان روش های مختلف یکسان نیست.
ارتودنسی نامرئی ارتودنسی نامرئی یک روش ارتودنسی جدیدتر است که لوازم آن قابل برداشته شدن هستند و حالت کاملاً شفاف و نامرئی دارند. ارتودنسی نامرئی هیچ گونه اختلالی در غذا خوردن ایجاد نمی نماید، زیرا به راحتی قابل برداشته شدن است و از نظر مکانیکی نیز دقیقاً به همان شیوه بریس های فلزی مرسوم عمل می نماید. البته همه بیماران نمی توانند کاندیدای خوبی برای استفاده از روش ارتودنسی نامرئی باشند. ارتودنسی نامرئی، که کارآمدی آن به اثبات رسیده است، با بهره گیری از فناوری تصویربرداری 3 بعدی ساخته می شود. .ارتودنسی نامرئی(ایویزیلاین) بسیار راحت است و چون در ساخت آن از فلز استفاده نمی شود، هیچ خراش یا زخمی داخل دهان ایجاد نمی شود. دیگر مزایای ارتودنسی نامریی و عدم استفاده از فلز یا سیم این است که بیمار معمولاً زمان کمتری را برای تنظیم ارتودنسی در مطب پزشک سپری می نماید. با تقبل هزینه ارتودنسی نامرئی این امکان را برای بیمار فراهم می نماید تا برنامه درمانی خود را از زمان آغاز مشاهده و دنبال کند و شرایط مرتب شدن دندان ها را با قبل مقایسه کند.
دیمونیکی از جدیدترین سیستم های ارتودنسی روز جهان با قابلیت باز و بسته شدن اتوماتیک درب براکت ها است که به دلیل بعضی مزایا ارتودنسی دیمون، اقبال زیادی نسبت به درمان ارتودنسی با آن در سراسر جهان ایجاد شده است. 2
طول درمان ارتودنسی چقدر می باشد؟در درمان متحرک بسته به نوع ناهنجاری ها ، طول درمان متفاوت می باشد. مثلا در دستگاه فانکشنال که از رشد فک بالا جلوگیری می نماید یا بر عکس، مانع رشد فک پایین می شود. مدت درمان طولانی تر و گاها تا 2 سال طول می کشد. در ارتودنسی ثابت طول مدت درمان بسته به نوع ناهنجاری از 1 تا 2 و نیم سال طول می کشد.
عوارض عدم درمان ارتودنسی چیست؟1 : وجود لبخند و ظاهری نازیبا که گاهی باعث کم شدن اعتماد به نفس و مسائل در ارتباط با افراد می شود.
2 : احتمال افزایش شکستگی دندان های بیرون زده
3 : افزایش پوسیدگی به دلیل کج بودن دندان ها، گیر غذایی و تمیز نشدن آن ها ، احتمال ایجاد بیماری های لثه به دلیل کج بودن دندان ها، تمیزنشدن دندان و لثه و ایجاد بوی بد دهان به دلیل تجمع مواد غذایی
4 : اختلال در جویدن و بلع غذا
5 : ایجاد تکلم نادرست
6 : احتمال ایجاد مسائل مفاصل فکی
مراقبت های لازم در زمان ارتودنسی چیست؟با توجه به چسبانده شدن براکت ها و دندان ها باید هنگام غذا خوردن از صدمه شدید به آن ها جلوگیری شود. چون این امر باعث کنده شدن و اتلاف وقت جهت چسباندن مجدد آن ها می شود. بعلاوه باید با رعایت بهداشت، استفاده از مسواک ها و نخ دندان های مخصوص از ایجاد پوسیدگی روی دندان ها جلوگیری شود. در خصوص دستگاه های متحرک، نگهداری آن ها به شکل صحیح و استفاده مداوم از آن ها و مراجعات منظم از موارد مهم و پیروزیت درمان می باشد.
آیا درمان های ارتودنسی برگشت دارد؟در صورت انجام صحیح درمان ، به وسیله پزشک و استفاده منظم و به موقع از وسایل خاص بعد از درمان که ریتینر نامیده می شود، امکان برگشت درمان بسیار کم می شود . ریتینرها به دو نوع ثابت و متحرک تقسیم می گردند.
ریتینرهای ثابت در واقع سیم های مخصوصی می باشند که بعد از انتها درمان به پشت دندان ها چسبانده شده و به مدت طولانی در دهان قرار می گیرند. ریتینرهای متحرک، پلاک هایی از جنس آکریل می باشد که بعد از پایان درمان به مدت معینی در داخل دهان قرار می گیرند و باعث ثبات درمان و عدم برگشت درمان می گردند. 3
پی نوشت:
1.www.jamilian.net
2.www.dralirezakhadivi.com
3.www.f-dentalclinic.ir
منبع: راسخون