بلندترین کوه های ایران را بشناسید
به گزارش آسمان تو، کوه ها یکی از نمادهای پایداری و استقامت در طبیعت هستند که بزرگی و عظمت آن ها نگاه ما را به خودشان جذب می نماید. همانطور که می دانیم کوه ها به عنوان مهم ترین بخش طبیعت هر کشوری تلقی می شوند که در آب و هوای جغرافیایی نقش مهمی دارند. ایران نیز از شمال تا جنوب و از شرق تا غربش را کوه ها تشکیل داده اند که کوه هایی مثل دماوند، علم کوه، دنا و زرد کوه در دنیا شناخته شده اند و کوهنوردان و صخره نوردان بسیاری از جاهای مختلف دنیا برای صعود این کوه ها به ایران سفر می نمایند.در این مقاله از مجله خبرنگاران تصمیم گرفتیم تا بلندترین کوه های ایران مورد آنالیز و معرفی قرار دهیم با ما همراه باشید.
دماوند، بلندترین کوه ایران
دماوند که در رشته کوه البرز قرار گرفته است، بلندترین قله ایران، خاورمیانه و مرتفع ترین آتشفشان آسیا است. این کوه که حدود 38500 سال قدمت دارد، نماد ملی کشورمان به شمار میرود. دماوند را با نام آرش کمانگیر نیز می شناسیم که تمام توانش را در تیری گذاشت تا مرز ایران و توران را معین کند. شهرستان لاریجان در اطراف شهر آمل، مکانی مناسب برای تماشا این قله است.
در روزهایی که هوا به دور از آلودگی است، می توانید این قله را از تهران، ورامین، قم و ساحل جنوبی دریای خزر مشاهده کنید. براساس اعلام انجمن ملی ایران، ارتفاع دماوند 5610 متر و براساس ناسا 5670 متر است. در سال 1387، این قله به عنوان اثر طبیعی ایران به ثبت رسیده است. اگر قصد کوهپیمایی دماوند را دارید، می توانید به شهرستان لاریجان سفر کنید و برای چند روزی در این شهر اقامت داشته باشید.
علم کوه، آلپ ایران
علم کوه، دومین قله بلند ایران پس از دماوند است. این قله در منطقه تخت سلیمان در اطراف کلاردشت استان مازندران واقع شده است. ارتفاع این قله به 4850 متر می رسد. این کوه با داشتن دیواره های صاف و صخره ای برای کوهنوردی و صخره نوردی بسیار مناسب است و علت معروفیت این کوه همین دیواره های صاف و مسطح بوده که آن را یکی از سخت ترین قله ها برای صعود تبدیل نموده است.
علاوه بر این، علم کوه دارای یخچال های طبیعی است که بیش از میلیون ها سال عمر دارند و از عصر یخبندان به جا مانده اند. این ویژگی طبیعی این قله باعث شده تا آن یکی از جاذبه های طبیعی گردشگری ایران باشد. برای تماشا این قله که معروف به آلپ ایران نیز است، به کلاردشت و رودبار باید سفر کرد. برای اقامت در این شهرها، می توانید به اجاره ویلا در شمال اقدام کنید و یک روز را به کوهپیمایی اختصاص دهید.
سبلان ، با دریاچه های زیبا
کوه سبلان با ارتفاع 4811 متر، سومین کوه بلند ایران است و با پهنای 45 کیلومتری، به عنوان بزرگترین کوه های ایران شناخته می گردد. این کوه دارای چهارتا قله معروف به نام های کسرا، سلطان ساوالان و هرم است. قرارگیری کوه سبلان در 35 کیلومتری اردبیل و 25 کیلومتری مشکین شهر، باعث شده است که برای گشت و گذار در طبیعت زیبایش در روزهای گرم سال، مورد علاقه گردشگران قرار گیرد. کوه سبلان یکی از کوه های آتشفشانی است و روی ورودی دهانه این آتشفشان با ذوب شدن برف ها، دریاچه ای زیبا تشکیل شده که منطقه ای بی نظیر به وجود آورده است.
این دریاچه که به نام دریاچه ساوالان هم شناخته می گردد، یکی از دست نخورده ترین و زیباترین دریاچه های ایران به شمار می رود. پیست اسکی آلوارس، یکی از فزونین مکان برای اسکی و سرگرمی زمستانی در کوه سبلان است. این پیست در فصل زمستان، جذابیت زیادی برای اسکی سواران دارد. بعلاوه، اگر اهل کوه و کوهنوردی نیستید، می توانید از طبیعت گردی در دامنه های باطراوت و خوش آب و هوای کوه سبلان لذت ببرید.
تخت سلیمان، با یخچال های طبیعی
کوه تخت سلیمان یکی از بلندترین قله های رشته کوه البرز مرکزی است که با ارتفاع 4643 متر، از بلندترین قله های این رشته کوه به شمار میرود. این کوه در منطقه تخت سلیمان واقع شده و از بلندترین بخش های رشته کوه البرز است. کوه تخت سلیمان منبع رویش رودهایی مانند دره دوهزار و سه هزار، سردآبرود، گرمارود، الموت رود، پراچان و ازارود و ناریان است. این کوه دارای یخچال های طبیعی متعددی است که باعث شده وسیع ترین بخش یخچال های ایران را تشکیل دهند. یخچال های طبیعی این کوه شامل هفت خوان، شمال غربی علم کوه، مرجیکش، چالون، تخت چال، خرسان و تخت سلیمان بوده که هر یک از آن ها دارای ویژگی های خاص خود هستند.
دنا، کوهی زیبا در زاگرس
دنا، یکی از بلندترین کوه های ایران است که در رشته کوه زاگرس قرار گرفته است. ارتفاع این کوه 4448 متر بوده و بخش زیادی از آن در شهر یاسوج واقع شده است. این کوه بیش از 28 قله دارد که بلندترین آن ها، قله قاش مستان است. چشمه های زیاد در منطقه دنا باعث رشد و تکامل گیاهان و حیوانات شده است.
در دامنه این کوه ها، حیواناتی همانند خرس قهوه ای، سمور، کرکس، راسو، بز، چکاوک و سیاه گوش زندگی می نمایند. در این کوهستان، گیاهانی همانند سوسن دنا، سنبل الطیب و بومادران دیده می شوند. بعلاوه، در این منطقه، تعداد زیادی از پروانه های زیبا به ملاقات می آیند. به علت زیبایی و جاذبه های طبیعی فراوان، کوه دنا همیشه یکی از مقاصد گردشگری محبوب در ایران بوده است.
زردکوه، کوهی برفی در بختیار
زردکوه، یکی از بلندترین کوه های ایران است که با بیش از 4200 متر ارتفاع در رشته کوه زاگرس و در نزدیکی شهر کوهرنگ واقع شده است. این کوه با قله های بلندی همانند شاه شهیدان، دو زرده، زرده، هفت تنان، کینو و قله کلونچین همراه است. قله کلونچین با ارتفاع 4221 متر، بلندترین قله این کوهستان است. زردکوه، سرچشمه دو رودخانه مهم ایران، کارون و زاینده رود است. برف برای بیشتر اوقات سال در این کوه به طور مداوم وجود دارد و در فصول زمستان و بهار، کوهنوردان از سراسر جهان به منظور صعود به این کوه جذب می شوند.
به علت اینکه زردکوه در نزدیکی شهر کوهرنگ قرار گرفته است، به راحتی قابل دسترسی بوده و امکاناتی برای گردشگران و کوهنوردان در این منطقه فراهم شده است. برای صعود به این کوه، مسیرهای مختلفی وجود دارد که هر یک از آن ها به علت منظره ها زیبا و چالش های متفاوت، جذابیت خاص خود را دارند. برخی از مسیرهای صعود به زردکوه شامل مسیر غربی، مسیر شمالی، مسیر شمال شرقی و مسیر جنوبی هستند. بعلاوه، در این منطقه امکاناتی مانند اقامتگاه ها، رستوران ها و نقاط سرگرمیی نیز وجود دارد.
شیرکوه، درفلات مرکزی ایران
شیرکوه کوهی با ارتفاع 4010 متر و مساحت 3000 متر است که در استان یزد و شهر تفت واقع شده است. این کوه از رشته کوه های زاگرس ادامه می یابد. این کوه با چندین قله معروف شامل منشاد، آسمان نما، گاو و گوساله، بیدم، مهریز و بنادک شناخته می گردد. بلندترین قله این کوه برفخانه ترزجان بوده که ارتفاع آن 4000 متر است. شیرکوه در بیشتر فصول سال پوشیده از برف است و یکی از منابع تأمین آب روستاهای اطراف تفت، یزد و مهریز محسوب می گردد. بخشی از آب مورد احتیاج استان یزد از ذوب شدن برف این کوه ها تأمین می گردد.
رود پاییندر از مهم ترین رود این منطقه است که از قسمت شرقی شیرکوه سرچشمه می گیرد. تامین قسمتی از آب مورد احتیاج استان یزد به وسیله ذوب شدن برف این کوه ها صورت می گیرد. بعلاوه، جهانگرد های زیادی به علت طبیعت زیبای این منطقه به شیرکوه سفر می نمایند.
سخن پایانی
از جمله کوه هایی که با ارتفاع بالای 4000 متر فزونی دارند، می توان به دماوند، البرز، دماوند کوه مرکزی، دماوند شمالی، زاغر، دماوند شرقی، و کازبون اشاره نمود. با توجه به اینکه کوهنوردی از جمله ورزش های پرطرفداری است، آنالیز بلندترین کوه های ایران برای علاقه مندان به این ورزش مفید است. علاوه بر این، این کوه ها محل گردشگری بسیاری از افراد بوده که در پی تجربه یک سفر ماجراجویانه هستند. بعلاوه، از آنجایی که ایران دارای توپوگرافی متنوعی است، آنالیز بلندترین کوه های ایران نیز به عنوان یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری کشور محسوب می گردد. در این کوه ها می توان به صورت سرگرمیی ورزش نموده و از طبیعت بکر ایران لذت برد.
منبع: تاپ تراول